Kalliovaaran kivilouhos Salpalinja

Salpalinjaa rakennettiin pääosin 1940-1941 Suomen itärajan puolustamiseksi. Linjan kokonaispituus oli n. 1200 km ja rakentajia oli enimmillään n. 35 000 miestä ja 2000 muonituslottaa. Koko Salpalinjassa on kiviestettä yli 200 km, jossa oli noin 350 000 kpl keskimäärin kolme tonnia painavia kiviä.

Aholanvaaran Salpalinjan kivet louhittiin Kalliovaarasta. Kallioissa on yhä näkyvillä mm. porausjälkiä. Kallioon porattiin reikä, johon räjähde pudotettiin ja näin saatiin sopivia kiviä. Virta lamppuihin ja poriin saatiin generaattoreilla ja kivet rahdattiin alas Kalliovaarasta hevospelillä. Jyrkiltä rinteiltä alastulo painava kivi reessä oli haasteellista ja vaarallista, joten reessä olevien jarrujen tuli olla kohdallaan. Kalliojärven yli sijoituspaikalle kivet kuljetettiin kuorma-autoilla ja lavalle mahtui kerrallaan vain yksi kookas kivi, joten kuorma-autoja oli mukana kymmenkunta.

Kiville räjäytettiin sijoituspaikalla kuoppa, jonka jälkeen köysien ja tarkoitukseen tehdyn kolmijalan avulla kivi pystytettiin ja kiilattiin pienimmillä kivillä tukevasti kuoppaan. Aholanvaaran kohdalla panssarieste on n. kilometrin mittainen ja kiviä rahdattiin paikalle useita satoja. Osa kivistä oli siirrettävien ritilöiden päällä, josta ne olivat tarpeen vaatiessa nopeasti siirrettävissä.

 

Salpalinjan kivenjärkäleet seisovat tukevasti paikoillaan. Muistona menneestä – sodasta ja rauhasta- tuleville sukupolville.

 
 
 
Y-tunnus: YTUNNUS
Osoite: OSOITE , 96500 ROVANIEMI
Puh: 0000000000
Sähköposti: EMAIL
 
© AAAAAAAAAAA Oy 2012