Hiidenkirnut

"Hiidenkirnu on kalliossa oleva lieriönmuotoinen kuoppa. Hiidenkirnut ovat syntyneet jääkauden jäätikköjen sulamisveden pyörittäessä isoa kiveä tai kiviä, jauhinkiviä eli pyörrekiviä, paikoillaan, jolloin ne ovat kaivertaneet kallioon melko symmetrisiä ja sileäreunaisia koloja. Virran on täytynyt olla riittävän voimakas pitääkseen pienemmät kivet poissa, ja tarpeeksi korkea, jotta muut painavat kivet ohittaisivat syntyvän kirnun muualta virran syvemmistä kohdista, eivätkä tukkisi syntyvää kirnua. Hiidenkirnujen syvyys voi olla useita metrejä. Monissa hiidenkirnuissa on edelleen jauhinkivi pohjalla." (Lähde: Wikipedia, lisenssi).

 

Kuva: Jarkko Iso-Heiko, lisenssi

 

Aholanvaaran hiidenkirnut

Maailman suurimpiin kuuluvat hiidenkirnut sijaitsevat Oulankajoen varrella Aholanvaaran kylän tuntumassa, Sallan kunnan eteläosassa. Ne ovat osa Kalliovaaran retkeilyreitin nähtävyyksiä.

Hiidenkirnuista suurin on nimeltään Juomapata ja se on tilavuudeltaan Suomen suurin ja kuuluu maailmankirnuista kolmen suurimman joukkoon. Halkaisijaltaan 15,5 metrisenä ja syvyydeltään noin 13 metrisenä, se luo ainutlaatuisen kuvan jääkauden sulamisvesien voimasta.

Kalliovaarassa sijaitsee kolme muutakin hiidenkirnua, joiden halkaisijat vaihtelevat 5-15 metrin välillä. Sallan kirkonkylästä matkaa tähän ainutlaatuiseen luontokohteeseen tulee n. 60 km ja Kuusamosta n. 90 km.    Hiidenkirnujen lisäksi retkeilyreitin varrella sijaitsee vanha kivilouhos, josta sota-ajan Salpalinjan suuria estelohkareita on suurella työllä louhittu ja kohteisiin kuljetettu. Retkeilyalueella on nähtävissä myös mm. lähiseudun asukkaiden ikivanha tanssi- ja juhlapaikka.

Retkeilypolun luonto on monipuolinen; kalliorotkoja, erilaisia kivimuodostelmia, kalliomänniköitä, naavakuusikoita, järvi- ja jokimaisemaa. Reitillä on käytettävissä kaksi grillikotaa tauko- ja tulisteluhetkiin.

HIIDENKIRNUJEN SYNTY
Kalliovaaran hiidenkirnut ovat syntyneet viimeisimmän jääkauden sulamisvesien virtausten vaikutuksesta n. 10 000 vuotta sitten. Hiidenkirnuiksi kutsutaan lähes symmetrisiä ja sileäreunaisia syvänteitä kalliossa, jotka syntyivät virtaavan veden pyörittäessä kovaa kiveä kallion kolossa jopa satoja vuosia.

Hiidenkirnujen syntymisen edellytyksiä olivat mm. sopivat maastonkohdat, kalliorakenteet ja sulamisveden virtauksen oikea voima niiden kohdalla. Siten esimerkiksi Juomapadan kokoluokan hiidenkirnun nähtävilläolo on suuri harvinaisuus.

 
 
 
Y-tunnus: YTUNNUS
Osoite: OSOITE , 96500 ROVANIEMI
Puh: 0000000000
Sähköposti: EMAIL
 
© AAAAAAAAAAA Oy 2012