Etusivu

Tervetuloa Aholanvaaran kylän kotisivuille! Kylä sijaitsee eteläisessä Sallassa, Lapin eteläosassa. Asukkaita Aholanvaarassa on enään noin 60.

Aholanvaarassa oli 01.01.2012 asukkaita 61 kpl. Vakituisesti asuttuja taloja oli 28 rakennusta, tyhjillään taasen 14 vuonna 2012. Loma-asuntoja/mökkejä oli 30 rakennusta. Kylä sijaitsee rauhallisella maaseudulla Sallan kunnan eteläosassa. Matkaa kuntakeskukseen on 60 km ja Kuusamoon ja Kemijärvelle noin 80km. Kylän vierellä sijaitsee Kalliojärvi, jonka läpi kulkee Oulankajoki.

Kylämaisema on pienen vaaran laen ympärille sijoittuneita taloja ja peltoaukeata. Keskellä kylää sijaitsee vuosina 1940-1941 rakennettu Salpalinja. Kylän kohdalla panssarieste on n. kilometrin mittainen ja sisältää useita satojen, jopa usean tuhannen kilon painoisia kiviä.

Maailman suurimpiin kuuluvat hiidenkirnut sijaitsevat kylän tuntumassa Kalliojärven etelärannan tuntumassa. Ne ovat osa Kalliovaaran retkeilyreitin nähtävyyksiä.

Hiidenkirnujen lisäksi retkeilyreitin varrella sijaitsee vanha kivilouhos, josta sota-ajan Salpalinjan suuria estelohkareita on suurella työllä louhittu ja kuljetettu kylän Salpalinjalle. Retkeilyalueella on nähtävissä myös mm. lähiseudun asukkaiden ikivanha tanssi- ja juhlapaikka.

Retkeilypolun luonto on monipuolinen; kalliorotkoja, erilaisia kivimuodostelmia, kalliomänniköitä, naavakuusikoita, järvi- ja jokimaisemaa. Reitillä on käytettävissä kaksi grillikotaa tauko- ja tulisteluhetkiin.

 
 
 
Y-tunnus: YTUNNUS
Osoite: OSOITE , 96500 ROVANIEMI
Puh: 0000000000
Sähköposti: EMAIL
 
© AAAAAAAAAAA Oy 2012